Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα...

Share

Το τεστ κοπώσεως των τραπεζών δεν έχει λάβει υπόψη του μια σημαντική παράμετρο, το βαθμό βοήθειας των κρατικών χρημάτων. Ένα καλό ερώτημα, λοιπόν, είναι το ακόλουθο: Ποια θα ήταν η εικόνα των τραπεζών αν δεν χρηματοδοτούσε τις τράπεζες το δημόσιο; Η απάντηση είναι ξεχωριστή για κάθε τράπεζα. Το κράτος, πάντως, είναι ο βασικός ρυθμιστής του τραπεζικού συστήματος. Ή αλλιώς, κάποιοι έχουν ήδη περάσει στον κρατικό τομέα και ντρέπονται να τους το πουν...


Το κράτος έχει βοηθήσει τον τραπεζικό χώρο, όπως έπρεπε για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Το κράτος πήρε γι΄ αυτό το σκοπό προνομιούχες μετοχές των τραπεζών. Αν λοιπόν το κράτος θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια της άσκησης των δικαιωμάτων του, τότε οι τράπεζες που έχουν λάβει την κρατική βοήθεια είναι υπόχρεες να υποβάλλουν προς έγκριση οποιαδήποτε απόφαση τους στην κεντρική διοίκηση.  Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει...

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε από τα αποτελέσματα της Παρασκευής είναι ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο επισπεύδονται. Είναι απλά και μόνο θέμα χρόνου να δούμε τους μεγάλους του κλάδου να ξετυλίγουν τις κινήσεις τους στο ταμπλό. Δεν άνοιξε τις εξελίξεις η πρόταση Σάλλα. Αυτές θα άνοιγαν έτσι κι αλλιώς με την ανακοίνωση των τεστ.

Ο χρόνος πιέζει για έναν ακόμη πρόσθετο λόγο. Οι μεγάλοι διεθνείς Οίκοι θα κάνουν τις δικές τους αξιολογήσεις και είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο αυστηροί στις εκτιμήσεις τους και με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργήσουν πρόσθετη πίεση.

Υπήρξαν φήμες την Παρασκευή ότι μεγάλη ιδιωτική τράπεζα θα δεχτεί στις επόμενες ημέρες πρόταση εξαγοράς από... τουρκική τράπεζα. Είναι σίγουρο ότι στις επόμενες ημέρες θα ακούσουμε πολλά. Κι αυτό είναι φυσικό, από τη στιγμή που όλοι μιλάνε με όλους και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.  Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως να κρατήσουμε τον όποιο ενθουσιασμό μας για άλλες καλύτερες εποχές. Κι αυτό διότι οι κινήσεις στον τραπεζικό χώρο δεν μπορεί να είναι επιθετικές. Αποτελούν  κι αυτές μία ακόμη επίπτωση της οικονομικής κρίσης.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...